“Göç ve Yemek Sempozyumu” düzenlendi
Geçtiğimiz yıl Galatasaray Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının yüzüncü yılı vesilesiyle düzenlenen “Cumhuriyetten Bu Yana Türkiye’de Yemek ve Kültürel Değişim” temalı sempozyumun devamı olarak, 15 Kasım 2024 Cuma günü “göç ve yemek” teması etrafında bir sempozyum düzenlendi.
Osmanlı İmparatorluğunun sonlarından itibaren özellikle Cumhuriyet döneminde Türkiye coğrafyasında göçle (iç göç veya dış göç) gelen yeni yeme-içme alışkanlıkları, yeni ürünler ve yeme-içme üretim pratiklerinin neden olduğu değişikliklerini irdelemeyi hedefleyen sempozyumun açılış konuşması Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Kartal tarafından yapıldı. Açılış konuşmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Arzu Durukan (Yeditepe Üniversitesi), “Yemek Hafızası ve Kültürel Difüzyon” başlıklı sunumuyla Bodrum, Kars ve Erzincan örnekleriyle konuyu antropolojik açıdan ele aldı.
Sempozyumun ikinci oturumunda Doç. Dr. Marie Hélène Sauner-Leroy (Aix-Marseille Université amU / Galatasaray Üniversitesi) Balkanlar'dan gelen göçmenlerin İstanbul'un toplumsal dokusuna entegrasyonu ve yemek üzerindeki etkisine, göçmenlerin açtıkları restoranlar ve dükkanlar üzerinden odaklandı. Aynı oturumda Öğr. Gör. Burak İşçimen (Trakya Üniversitesi) de “Balkanlardan Göçen Toplulukların Yemek Kültürlerindeki Farklılıklar” başlıklı sunumuyla doktora tezi kapsamında gerçekleştirdiği saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Üçüncü oturumda Doç. Dr.Susan Beth Rottmann (Özyeğin Üniversitesi) ve Zeynep Yılmaz Hava (Özyeğin Üniversitesi) Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin yemek yeme alışkanlıkları üzerine yürüttükleri projenin çıktılarını paylaştılar. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Candan Türkkan (Özyeğin Üniversitesi) göç olgusunu bir başka boyuttan ele alarak kentten kırsala göç olgusu içinde “yeni köylülük” ve “yeni çiftçilik” kavramlarını “Neo-Farmers and the Making of the New Rural in Türkiye” başlıklı konuşmasında aktardı.